Mitä on CrossFit?Mitä on CrossFit?

CrossFit ® on monipuolinen voima- ja kunto-ohjelma, jota alun perin ovat käyttäneet amerikkalaiset poliisit, palomiehet, ammattisotilaat ja urheilijat. Sittemmin lajista on tullut erittäin suosittua ns. tavallisten kuntoilijoiden keskuudessa. Maailmalla toimii yhteensä yli 2000 CrossFit-salia, ja laji on kovaa vauhtia rantautumassa myös Suomeen. CrossFit Espoon lisäksi Suomessa toimii noin 80 CrossFit-salia, joista erityisesti mainittakoon CrossFitin vuoden 2009 maailmanmestari Mikko Salon ja vuoden 2011 Euroopan karsintojen voittajan Tuomas Vainion kotisali CrossFit Pori.

CrossFitin idea kiteytyy lauseeseen ”constantly varied functional movements executed at high intensity”. Suomeksi tämä tarkoittaa seuraavaa:

Treenit ovat vaihtelevia. Sama treeni toistuu maksimissaan kuukauden-parin välein, minkä vuoksi CrossFit-treeneihin ei takuulla kyllästy. ”Penkkipunnerrusta, hauiskääntöä ja kuntopyörää kolme kertaa viikossa” -tyyppisten treenien eräs ongelma on myös se, että keho tottuu melko nopeasti samaan treeniin ja kehitys pysähtyy.

Toiminnallinen harjoittelu. CrossFitissä tehdään liikkeitä, jotka ovat ihmiselle luontaisia. Treeneissä yhdistellään painonnostoa, voimisteluliikkeitä sekä aerobisia harjoitteita kuten juoksua ja soutua. CrossFit-salin välineet koostuvat mm. levytangoista, käsipainoista, leuanvetotangoista, kahvakuulista ja voimistelurenkaista sekä soutulaitteista.

Korkea intensiteetti. Valtaosa treeneistä tehdään aikaa vastaan, mikä osaltaan mahdollistaa kunnon kehityksen mittaamiseen. Monia crossfittaajia motivoikin lajin kilpailuhenkisyys: voit aina kilpailla itseäsi ja usein myös treenikaveria vastaan. Toki suurelle osalle lajin harrastajista kilpailuhenkisyyttä tärkeämpää on se, miten kokonaisvaltaisesti CrossFit parantaa fyysistä (ja yhtä lailla henkistäkin) suorituskykyä.

CrossFit ® sopii kaikentasoisille treenaajille iästä, urheilutaustasta tai lähtötasosta riippumatta. Jokainen treeni sovitetaan kullekin treenaajalle sopivaksi muuttamalla vastusta, toistomääriä ja intensiteettiä.

Pian boxihyppy salilla
Pete kahvakuula
Elena salilla